top of page
Skørping Skakklubs Historie

Turisthotellet i Skørping - bemærk Esso tanken

Medborgerhuset (tidligere alderdomshjem) hvor klubben havde spillelokaler i 1980-erne og 1990-erne.

image.png

Juniorspillere fra ca. 1969 taget på Skørping Kro, hvor der var spillelokale bag ved "Slyngelstuen".
Jakob Søgaard (Rebild), Erik Christensen (Hadsund), Finn Christensen (Hellum), Tommy Madsen (Skørping) og ?

image.png

Præmieuddeling til en fest i klubben.
Fra venstre: Peter Langeland, formand Rasmus Kristiansen, Hans Andersen, Sven Erik Østergaard med vinen, Jonas Bilstrup

image.png

Klubbens udsendte: Verdensmester Gary Kasparov spiller mod computeren Deep Blue i København. Interviewer er Jørgen Hvenekilde.

image.png

Skak og kultur - en af utallige rejser til steder rundt i Europa

image.png

Nu afdøde Kim Hvarre stod for en af de helt stor præstationer, da han omkring år 2000 spillede remis i et netparti mod verdensmester Gary Kasparov.

Skørping Skakklubs historie kan opdeles i 2 perioder kaldet Skørping I og Skørping II.

Skørping I blev stiftet allerede den 20. oktober 1915, og har således mere end 100 år på bagen.
Det stiftende møde løb af stabelen på Skørping Turisthotel, og klubben fik navnet "Skørping og Omegns Skakklub".
Klubben kom fint fra start og havde i første sæson 18 medlemmer.
Lærer Petersen blev valgt som formand, og i bestyrelsen sad også skrædder Gammeljord og tømrermester Nielsen. Kontingentet var 2 kr. om året + 1 kr. ekstra, hvis man ønskede at deltage i klubbens turneringer.
I 1920 var der et alvorligt underskud i klubben på 90 øre.
Skørping I eksisterede med skiftende formænd indtil 1924.
Skørping II blev stiftet på turisthotellet i Skørping den 4. oktober 1944, hvilket nu også regnes for klubbens officielle fødselsdag. Den første formand var vognmand Emil Jensen.

Spillestedet var Turisthotellet, som også var indkvarteringssted for tyskerne under krigen. Skakspillerne og de tyske soldater var dog ikke på samme etage i hotellet.
Allerede 3 uger efter stiftelsen havde klubben besøg af landsholdspilleren Alfred Christensen fra Hjørring. Han spillede simultan og her vandt Skørpingspillerne kun et enkelt parti.
Efter kort tid drev klubben gennem flere år også andespil, som bidrog stærkt til klubbens økonomi.
Medlemstallet varierede en del - i starten var der 22 medlemmer, men omkring år 1948 var der kun 8 medlemmer. Man kom sig dog hurtigt over krisen, for allerede i 1950 var der 20 medlemmer. Dette tal har siden svinget meget op og ned, men gennem en længere periode har vi ligget stabilt omkring 40 medlemmer.

Den mest markante spiller i 50-erne og frem var Anker Nielsen, som har været både klubmester flere gange og formand i en længere årrække, 21 år i alt.
Det var helt naturligt, at Anker blev udnævnt som klubbens første æresmedlem, ligesom han modtog DSU´s hæderstegn i 1984. Denne ære er også tilgået Hans Andersen (i år 2000) pga. sit utrættelige arbejde for klubben gennem mange år.
Klubben har pt. 3 æresmedlemmer, nemlig Hans Andersen, Niels Chr. Davidsen og Finna Simonsen - sidstnævnte har i mange år sørget for, at skakspillerne i klubben er blev vel forsynet med brød, kage (som regel hjemmelavet) og kaffe.

Klubben har gennem årene holdt til på forskellige lokationer. Som nævnt var det første spillested Turisthotellet i Skørping. Allerede i 1950 flyttede man til Skørping Hotel, som lå, hvor den nuværende Kulturstation ligger. Klubben stoppede dog brat med at spille på Skørping Hotel, da partierne kunne trække ud til efter midnat. Så kroejeren lukkede pludselige kroen for skakspillere.
Nyt spillested var Hotel Rebild Park, hvor man også kunne få mad og drikke.
Omkring 1970 rykkede vi til SID-huset på Møllevej i Skørping. Her var pladsen dog noget trang, ligesom køkkenforholdene ikke var alt for gode. Derfor flyttede klubben til kælderlokaler i medborgerhuset (tidligere alderdomshjem). Efter et par år flyttede klubben fra kælderen til lokaler på 1. sal, hvor der var bedre plads.
Endelig fik klubben spillelokaler på 1. sal i Kulturstationen omkring år 2000 - og her har vi været siden.
Klubben har gennem årene stået for en lang række aktiviteter af både skaklig og ikke-skaklig art. Her skal kort nævnes:
I midten af 60-erne stillede klubben med et fodboldhold til stævner. Spillerne havde flotte trøjer med skakbrikker på brystet.
I 1983 og årene fremover blev der i forbindelse med byfesten i Skørping også spillet om "Skørpingmesterskabet i Kæmpeskak". Det er siden hen blevet til "Himmerlandsmesterskabet i Kæmpeskak" (det blev tidligere spillet i Terndrup og arrangeret af Terndrup Skakklub, der nu er nedlagt).
Vi har også deltaget i flere år i "Jættemarchen" omkring Suldrup, og i 1979 blev det endda til en præmie for det mest festlige hold.

I 1982 blev der ved Hans Andersen i Bælum spillet en marathonturnering over 2 dage. Her deltog 9 spillere, og der blev spillet 250 partier.
I øvrigt har Hans Andersen stået for den såkaldte "Bælumpiade" gennem mange år. Her kunne man deltag i mange discipliner som fx skak, bob, nefatavl, dart, bueskydning, bordtennis, luftgevær, sneglevæddeløb og støvlekast.
Igennem 15 år har Regnar Simonsen holdt velbesøgte foredrag om historisk skak - som regel om kendte spillere som fx Bobby Fischer, Lasker, Spassky og Petrosian.
Klubben har stået som arrangør af flere større turneringer.
I forbindelse med 50-års jubilæet i 1994 arrangerede vi i samarbejde med Gistrup Skakklub en international stormesterturnering, som blev afviklet i hhv. Skørping Medborgerhus og Kinorevuen, som Ole Østergaard på dette tidspunkt ejede. Ole er også medlem af Skørping Skakklub. Vindere af turneringen var de 3 stormestre Ulybin (Rusland), Gleizerov (Rusland) og Malisauskas ((Litauen) - bedste danskere var Henrik Danielsen og Peter Heine Nielsen.
I 2014 var Skørping Skakklub og Aalborg Skakklub vært for DM i skak. Som bekendt er det et meget stort arrangement med omkring 200 spillere. Det forløb dog fint med Hotel Comwell som spillested.
I 2017 stod Skørping så alene med værtsskabet til DM - igen spillet på Hotel Comwell.
Ved begge DM var rigtig mange af klubbens spillere engageret i det praktiske arbejde med opstilling af borde og brætter, IT, transport, indskrivning af partier osv.
Endelig har Skørping Skakklub også arrangeret DM i skoleskak. Det forløb på Terndrup skole i april 2019.
Klubben har fostret en del medlemmer, som er blevet kendte også udenfor vore egne klublokaler.
Her kan nævnes Arne Søgaard, som har vundet DM i veteranskak 2 gange (1989 og 1994).
I 1989 blev der også sat en verdensrekord, da Richard Lilja og Søren Gøgsig Andersen spillede kæmpeskak uafbrudt i 73 timer. De nåede at spille 421 partier, og præstationen blev tjekket og godkendt af Guinness Rekorder.
Steffen Slumstrup Nielsen er blevet verdensmester indenfor problemskak, hvor han både løser skakopgaver, men også komponerer egne opgaver på højt niveau. Han blev medlem i klubben i 1989 som ungdomsspillere, men viste hurtig talent for spillet og fik hurtigt et ratingtal på over 1900.
Endelig kan også nævnes, at afdøde Kim Hvarre omkring år 2000 spillede remis mod verdensmesteren Garry Kasparov i et parti på nettet. Kasparov spillede samtidigt mod 4-5 andre spillere, men stod nærmest til tab mod Kim, da han (altså Kasparov) tilbød remis.
I klubben foregår der mange aktiviteter ud over skak. Mange er af social karakter - fx er der hvert år 2 traditionsrige fester. En ved juletid og en ved sæsonafslutningen. Ved begge fester er der et veldækket bord med god mad og drikkevarer, en eller flere spændende quizzer, sang - som regel ledsaget af Sven Erik Østergaard på guitar og endelig lynskak. En særlig variant af lynskak er "Peters jul" opkaldt efter opfinderen Peter Langeland. Her sidder 2 hold overfor hinanden og på et givet signal rykker alle videre til det næste bræt.
Klubben har også flittigt udsendt delegationer til andre lande, hvor der har været tid til både skak og andre oplevelser. Vi har fx haft grupper af sted til Ungarn, Moldova, Estland, Irland, Island (Bobby Fischers grav), Ukraine, Tyrkiet og mange andre steder. Mange spændende rejsebeskrivelser kan læses i klubbladet.
Klubben har også været til stede ved store begivenheder som Kasparovs møde med computeren Deep Blue i København, Magnus Carlsen i en blindturnering i Aalborg mv.
Klubbladet har eksisteret siden 1974, hvor Niels Chr. Davidsen stod for det første nummer. Han har gennem årene stået som hovedredaktør sammen med Hans Andersen.
Gennem årene er der udkommet ca. 250 numre med omkring 8000 sider. Denne skatkiste af skakinformationer kan studeres her på siden eller i DSU´s skakarkiv.
Kendte spillere har jævnligt besøgt klubben, hvor de har holdt foredrag og spillet simultan. Her kan nævnes Peter Heine Nielsen, Allan Stig Rasmussen, Erik Pedersen - alle danmarksmestre - Jakob Vang Glud, Per Andreasen, Niels Jørgen Fries Nielsen og mange andre.

Så samlet set må man sige, at Skørping Skakklub ikke blot er et sted, hvor nogle gamle hønisser sidder og tuller lidt med noget skak. Som man kan se af det ovenstående, er der et sprudlende liv med skakturneringer, sociale arrangementer og mange andre former for aktiviteter. Mød selv op og tjek det ud.

​
 

​

​

phaftenf_edited.jpg

Foredrag ved danmarksmesteren Peter Heine Nielsen

Klubbens udsendte til et arrangement, hvor senere verdensmester Magnus Carlsen gennemgår et af sine partier sammen med Per Andreasen. Det er Magnus til venstre.

image.png

Stort fremmøde til foredrag med DM og GM Allan Stig Rasmussen

image.png

Støvlekast - en af disciplinerne ud over skak ved Bælumpiaden afholdt ved Hans Andersen

image.png

Peter Heine Nielsen spiller simultan mod lokale spillere i Terndrup.
Peter Heine er stormester og har blandt andet været assistent til Magnus Carlsen

image.png

Holdskak omkring 1970
Bagest: William Frank, Egon Neumann, Mogens Hyldgaard, Frank Rosenbeck??, Hardy Andersen, Peter Riise Jensen.
Forrest: Jens Müller og Boeriis.

image.png

Holdskak omkring 1970:
Jens Thygesen, Anker Nielsen, William Frank, Jørgen Boeriis, Poul Erik Jensen, Niels Chr. Davidsen, Hans Andersen og Arne Søgaard.

  • Facebook

© 2035 by Site Name. Powered and secured by Wix

bottom of page